Thursday, May 17, 2012

Ayam Lada Hitam


Perut lapar. Tapi tak tau nak makan apa.
Tengok dalam fridge, ada chicken fillet je.
Cincai la masak apa pun.
Skali... Terhasil la ini.

Bahan-bahan:

Ayam
Bawang putih
Bawang besar
Halia
Cili merah
Kicap
Oyster sos
Lada hitam
Cendawan hitam
Tepung jagung
Daun bawang

Cara-cara:

Tumis bawang putih, bawang besar, halia dan cili merah. Agak-agak dah layu, masukkan ayam. Masukkan sikit air dan tutup kuali. Biar kan kejap sampai ayam empuk. Masukkan pulak kicap, oyster sos, lada hitam dan cendawan hitam. Kacau sampai sebati. Bila ayam dan cendawan dah masak, masukkan campuran tepung jagung dan air. Bila kuah dah pekat, masukkan daun bawang pulak.

Sedap!

Sent from Cik Siti's Samsung Galaxy Note

No comments: