Thursday, May 17, 2012

Ayam Lada Hitam


Perut lapar. Tapi tak tau nak makan apa.
Tengok dalam fridge, ada chicken fillet je.
Cincai la masak apa pun.
Skali... Terhasil la ini.

Bahan-bahan:

Ayam
Bawang putih
Bawang besar
Halia
Cili merah
Kicap
Oyster sos
Lada hitam
Cendawan hitam
Tepung jagung
Daun bawang

Cara-cara:

Tumis bawang putih, bawang besar, halia dan cili merah. Agak-agak dah layu, masukkan ayam. Masukkan sikit air dan tutup kuali. Biar kan kejap sampai ayam empuk. Masukkan pulak kicap, oyster sos, lada hitam dan cendawan hitam. Kacau sampai sebati. Bila ayam dan cendawan dah masak, masukkan campuran tepung jagung dan air. Bila kuah dah pekat, masukkan daun bawang pulak.

Sedap!

Sent from Cik Siti's Samsung Galaxy Note

Sunday, May 6, 2012

Sweetsour fish fillet


Selalu makan kat kedai macam sedap je.
Dan saya rasa inilah resepi yang paling senang.
Dah la senang. Sedap pulak tu.
Hehe.

Bahan-bahan:

Fish Fillet
Tepung jagung
Putih telur
Bawang putih
Bawang besar
Halia
Sos - tomato, cili, oyster
Tomato
Mix vege
Cili api

Cara-cara:

Basuh fish fillet, gaulkan dengan putih telur and salutkan dengan tepung. Goreng. Then untuk sos, tumis bawang putih, bawang merah & halia. Masukkan semua sos. Letak air sikit. Kasi sebati. Masukkan mix vege. Bila dah serasi bersama, masukkan ikan. Kacau sama rata then masukkan tomato. Gaul dan gaul lagi.

Siap!


Sent from Cik Siti's Samsung Galaxy Note

Asam pedas ikan pari


Satu lagi menu yang saya rasa macam hasilnya mengikut nasib.
Ye lah. Sebab biasanya kita main agak-agak. 
Masak asam pedas, kalau boleh taknak la terlalu pedas dan tak mahulah ter-over masam. 
Tapi alhamdulillah, saya rasa macam berjaya gak la kali ni. 
Hehehe... 

Bahan-bahan:

Ikan pari
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Belacan
Cili kisar
serbuk kunyit
Bendi
Tomato
Daun kesum
Bunga kantan
Air asam jawa

Cara-cara:

Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia and belacan. Tumis sampai naik bau. Masukkan serbuk kunyit sikit ngan cili kisar. Tumis biar sampai naik minyak. Masukkan air asam jawa secukup rasa. Masukkan ikan. Agak2 ikan dah masak, masukkan bendi, daun kesum & bunga kantan. Last skali masukkan tomato. Garam secukup rasa.

:)


Sent from Cik Siti's Samsung Galaxy Note