Sunday, May 6, 2012

Asam pedas ikan pari


Satu lagi menu yang saya rasa macam hasilnya mengikut nasib.
Ye lah. Sebab biasanya kita main agak-agak. 
Masak asam pedas, kalau boleh taknak la terlalu pedas dan tak mahulah ter-over masam. 
Tapi alhamdulillah, saya rasa macam berjaya gak la kali ni. 
Hehehe... 

Bahan-bahan:

Ikan pari
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Belacan
Cili kisar
serbuk kunyit
Bendi
Tomato
Daun kesum
Bunga kantan
Air asam jawa

Cara-cara:

Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia and belacan. Tumis sampai naik bau. Masukkan serbuk kunyit sikit ngan cili kisar. Tumis biar sampai naik minyak. Masukkan air asam jawa secukup rasa. Masukkan ikan. Agak2 ikan dah masak, masukkan bendi, daun kesum & bunga kantan. Last skali masukkan tomato. Garam secukup rasa.

:)


Sent from Cik Siti's Samsung Galaxy Note

No comments: